Voor een betere beleving wijzig uw browser CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

BMW wil afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen

1 / 5

BMW occasion blog

Gezien de huidige ontwikkelingen lijkt het voor BMW een juiste stap om hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen. Hierbij wordt ook ingezet op geothermische energie, welke minder afhankelijk is van weersomstandigheden.

De Duitse autofabrikant BMW onderzoekt nieuwe investeringen in alternatieve energiebronnen om zijn afhankelijkheid van aardgas te verminderen. Denk hierbij aan onderzoek naar zonne-energie, waterstofenergie en aardwarmte.

Vorig jaar was BMW voor 54 procent van zijn energieverbruik afhankelijk van aardgas. De Duitse autofabrikant onderzoekt nu waar in de fabriek zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Daarnaast werkt BMW samen met lokale autoriteiten aan plannen om waterstof naar zijn fabriek in de Oost-Duitse stad Leipzig te brengen.

“Waterstof is bijzonder geschikt om de vraag naar aardgas te verminderen of zelfs volledig te compenseren”, benadrukt Milan Nedeljkovic. “De Duitse auto-industrie is goed voor ongeveer 37% van het totale gasverbruik. Het gaat niet alleen om BMW. Als de gasleveringen uit Rusland stoppen, komt de hele industrie tot stilstand.”

“Ook buiten Duitsland worden de mogelijkheden onderzocht voor de nieuwe fabriek in de Hongaarse stad Debrecen”, vervolgt Nedeljkovic. De fabriek wordt de eerste autofabriek ter wereld die volledig vrij is van fossiele brandstoffen. Ook wil BMW op de locatie een grote rol toekennen aan zonne-energie.

“Bovendien bestudeert BMW de mogelijkheden die worden gecreëerd door het gebruik van geothermische energie”, voegde het hoofd productie toe. “Geothermische energie is stabieler dan hernieuwbare energiebronnen die afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.”

“Vergeleken met de ontwikkeling van zonne- of windenergie wordt er echter veel minder geïnvesteerd op dit gebied. Dit komt deels door de hoge initiële kosten en complexe vergunningsprocedures die de industrie moet volgen.”


Samenvatting

Omhoog