Voor een betere beleving wijzig uw browser CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Het blijkt duur om een elektrische auto te verzekeren

1 / 5

BMW occasion blog

Wist u dat het verzekeren van een EV auto duurder is dan een reguliere auto met een verbrandingsmotor? Geld.nl zocht het uit voor u!

Als u overstapt van een benzineauto naar een elektrische auto, betaalt u ruim tweehonderd euro per jaar aan autoverzekeringspremies. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. Tijdens dit onderzoek werden acht verschillende elektrische voertuigen bekeken, nieuw of gebruikt, en hoeveel het zou kosten om ze te verzekeren. Er is tevens gekeken naar de kosten van het verzekeren van vergelijkbare benzinevoertuigen. Het verschil bleek tussen de 10 en 25 euro per maand te liggen, tegenover 120 tot 300 euro per jaar voor elektrische auto’s. Gemiddeld kosten 12 elektrische auto’s 81,40 euro en benzineauto’s 62,18 euro.

Het verschil in premie wordt veroorzaakt door de hogere aanschafkosten van EV’s. Het accupakket maakt hem ook veel zwaarder dan een benzineauto. Daarnaast hebben verzekeraars voor elektrische voertuigen ook hogere schadekosten. Zoeken en vergelijken is dus zeker de moeite waard. Het nadeel van hogere verzekeringspremies wordt gecompenseerd door het voordeel dat EV’s pas in 2025 wegenbelasting hoeven te betalen. Bovendien is opladen meestal goedkoper dan tanken, dus over het algemeen kan elektrisch rijden goedkoper zijn dan auto’s op gas.

Opmars van elektrische voertuigen

Gezien de regelgeving lijkt het einde van de verbrandingsmotoren nabij. Een ontwikkeling die bij ons gemengde gevoelens brengt. Als petrolhead is het jammer dat fabrikanten niet langer investeren in de techniek. Wellicht is het mogelijk om deze zo schoon te krijgen dat deze binnen de steeds strengere norm kunnen vallen. De beslissing is echter al gemaakt en we moeten toch al wel langzaam afscheid gaan nemen van de geur van benzine of diesel, het motorgeluid en het karakter van het rijden met een verbrandingsmotor. Wat ons betreft hebben fabrikanten ondertussen ook voldoende tijd om de autoliefhebbers tegemoet te komen. We zien de initiatieven in ieder geval graag tegemoet, want met enkel een kunstmatig geluidje bij het accelereren is nog niet voldoende.


Samenvatting

Omhoog